29. augusta 2011

S cigaretou v posteli

Tatjana bola vyštudovaná maliarka z Kosovskej univerzity v Prištine. Trpela však chorobou, akou v Srbsku trpel každý štvrtý až piaty človek. Nemala prácu. Privyrábala si tým, že maľovala na topánky alebo na rukavice, či iné doplnky. Jej najobľúbenejšie boli motívy populárnych  superhrdinov alebo známych filmov. Predajom svojich kúskov sa jej darilo aspoň ako-tak prežívať.
 
Popíjali sme červené víno a čokoládový likér na Kseniinom balkóne. Keď sa prvé ranné lúče predrali ponad Fruškú Horu, ktorá leží na druhej strane Dunaja pri Novom Sade, povedali sme si, že je čas ísť spať. Ksenia ma už skôr upozornila, že u nej môžem kľudne prespať. Rozlúčili sme sa s Tatjanou, ktorá bývala v „pički materine“ na druhej strane mesta.

Vypýtal som si čistý uterák a osprchoval sa. Keď som sa vrátil, Ksenia práve pripravovala posteľ. Jednu posteľ. Mala na sebe ľahké tričko, podprsenku som si všimol úhľadne zloženú na stoličke. Ani vo veľmi úsporných čiernych nohavičkách s bielymi bodkami som stále nevidel, kde končia hlavne vytetovaných revolverov. 

"To budeme spať v rovnakej posteli?“
Odvetila:
„Ak to nevadí mne, nemalo by to vadiť ani tebe.“
Ďalej som sa už nič nepýtal.

Ležali sme v jej posteli, slušne sa spýtala, či si môže ešte zapáliť. Nebránil som jej. Fajčila. Sledoval som ju, ako sa jej cigareta postupne zmenšovala. Potom sa na mňa vrhla. To bolo to prvé, čo mi napadlo. Nakoniec sa iba chcela načiahnuť cezo mňa pre jednu knihu. Bola to kniha o histórii jej rodného mesta Sombor, ktorý leží asi sto kilometrov severne od Nového Sadu pri maďarskej hranici.

„Musíš raz prísť so mnou do Somboru, je nádherný.“
Pozrela na mňa, aby som videl, že to nehovorí len tak.
„Prídem.“
Svoj sľub som dodržal.

13 komentárov:

  1. stylisticky-narativna hroza!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem pekne za kritiku! Aby Vas komentar nebol iba formou nejakeho stroheho hodnotenia, ale aj formou konstruktivnej kritiky, mohol by som poprosit o trosku detailnejsiu analyzu? Rad sa naucim nieco nove, ked vidim, ze sa niekto vyzna do remesla viac, ako ja sam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ak necitite kde je s tymto textom problem, je to len dokaz toho, ze sa do tohto remesla nevyznate vobec.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem, že sa mi snažíte dokazovať, že nič neviem. Ja viem, že nič neviem. Práve preto si pýtam radu od niekoho, kto je očividne múdrejší. Vo všetkej úcte pán Anonymný, ak by ste chceli prispieť konštruktívnou kritikou, budem len a len rád.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Myslela som si, že toto je len blog so Srbska, nie snaha o Nobelovu cenu za literatúru... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mila slecna nikoleta: ak niekto tvori len kvoli dosiahnutiu akehosi ocenenia, straca tak tvoriveho ducha, tym padom umenie degraduje na vyrobu.

    a mily pan autor "holdenov svet": nie som tvorca, nepisem. som na druhej strane slova - som jeho prijimatel a vydavatel. a ako aktivny citatel s mnohorocnou praxou som si vo viacerych textoch na tomto blogu vsimol jazyk so zvlastnou pachutou - tazkopadne vetne konstrukcie, odflaknuta nadvaznost rovnako myslienky ako aj samotnych viet, motivy bez napadu tazko uveritelne i napriek situacnej realnosti..

    moj znamy sa ma snazil presvedcit, ze holdenov svet nie je len blog vo forme rozsirenych facebookovych statusov. no bohuzial musim konstatovat, ze je.

    s pozdravom julo

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujem za názor p. Julo. Vážim si Vašu kritiku, ktorá nadobudla už aj reálne rozmery. Jediné, čo mi zostáva povedať je, že sa budem snažiť, aby moje texty postupne dostali takú kvalitu, aby ste aj Vy boli schopný ich prečítať. Pre mňa je to výzva, aby ste nabudúce (ak nejaké nabudúce bude), našli to, na čo Vás Váš známy upozorňoval.

    Všetko dobré
    Peter Nagy, autor

    OdpovedaťOdstrániť
  8. nechcem zniet velmi ofenzivne, no podla mnozstva publikovanych prispevkov (kedze mam rad google, pozrel som sa aj na http://peternagy.blog.sme.sk/) a ich stagnujucej (ne)kvality usudzujem, ze vase slachetne sluby sa budu naplnat podobne ako zaludky africkych deti v somalsku.

    howgh

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nehanbím sa za svoje predchádzajúce pokusy o literárnu tvorbu. Určite sú ľudia, ktorí sú prirodzené talenty na písanie. Ja medzi nich nepatrím, ale snažím sa k tomu postupne prepracovať. Preto som opustil blog.sme.sk a pokúsil sa o nový začiatok práve tu. Vážený p. Julo, neviem prečo sa mi snažíte celý čas dokázať, že neviem písať, keď som to aj sám priznal vo vrchných komentároch. Neviem, či sa snažíte takýmto spôsobom odradiť každého začínajúceho autora od ďalšej tvorby alebo som Vám len ja prišiel do rany. Každopádne si stojím za svojím slovom, že sa budem zlepšovať a písať, najlepšie, ako viem.

    Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  10. P. Julo, ak by ste mali v sebe aspoň štipku tzv. elementárnej slušnosti (počuli ste už o niečom takom? Veľa sa o nej hovorí v polotických kruhoch, aj keď praktizovať ju už nedokážu) a keby ste boli takým veľaváženým vydateľom literárnych diel, akým sa prezentujete, tak by ste si slová vyberali a skladali iným spôsobom. Bohužial vaše komentáre sú lacné, neinteligentné a HLAVNE nedôveryhodné práve preto, lebo ste ich napísali v takom úbohom štýle. Vy rozprávate o štylistike? Nehanbíte sa používať toto slovo? Chcete vedieť ako zniete v skutočnosti? Smiešne...úboho...trápne :) Sedíte v kanclíku a núdite sa?

    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ďakujem Andrea za Váš komentár. Vážim si, že sa ma snažíte brániť, ale komentáre p.Jula, ktorých formu nechcem hodnotiť, považujem za opodstatnené. Doteraz som si dával záležať iba na textoch, ktoré priamo súviseli s Holdenom. Odteraz si dám rovnako záležať aj na príspevky, ktoré som písal len pre radosť ako prvoplánové náčrtky mojej stáže v Srbsku. Budem písať lepšie, pretože chcem, pretože myslím, že dokážem.

    Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ale no andrejka, kde je problem? v nepouzitej diakritike? ta bohuzial spada pod inu jazykovednu mnozinu, no svojim sposobom ovplyvnuje aj konecny styl textu, ako napriklad aj tento prispevok - z nepouzitej diaktriky je jasne, ze ide o odlahceny text, neinstitucionalizovaneho obsahu, ktory je vhodny na online neoficialnu publikaciu s blogovou inklinaciu. alebo nou autor naznacuje avantgardu :)

    no ale ked uz sedim v tom kancli a nudim sa, rad by som sa priucil niecomu novemu. skuste mi, prosim, poradit akoby sa dala kvalita stylu mojich komentarov pozdvihnut?

    nezosmiesnujte sa este viac, staci, ze fandite tomuto blogu..

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Sto ľudí, sto chutí. Julo(ak smiem tykať), ak sa ti to tak strašne nepáči, tak prečo tu rozdúchavaš nezmyselné "flame wars"? Každý autor niekde začínal a kvalita diel nebýva konštantná. Váš názor si autor určite zoberie k srdcu a všetky diela prejdú cez minimálne jedného editora, aj keď to bude len "filler" počas čakania na zahájenie.

    OdpovedaťOdstrániť